Hitta ditt sätt för balans

Att ta hänsyn till sin mentala hälsa är en viktig pusselbit i skapandet av balans och en livsstil du trivs med. För att orka med allt du ska och vill göra behöver du också ge dig själv tid för återhämtning. En rutin i vardagen kan hjälpa dig att må bättre och stärka din mentala hälsa.

Hur kan din rutin se ut?

Sträva efter en harmoni mellan skola, vila och fritid. Genom att du avsätter tid eller dagar för plugg, nöjen, träning, avkoppling och sömn i din rutin kan du skapa struktur och stabilitet i ditt dagliga liv. Det är alldeles för lätt att strunta i hur vi mår och glömma bort balansen om vi själva eller vår omgivning ställer för höga krav på oss, eller om vi försöker hinna med allting samtidigt.

Utmana dig själv genom att ta en kort paus på 5–10 minuter. Även i situationer där du normalt sett inte skulle göra det. I vissa fall kan pausen vara att skrolla på mobilen, i andra fall kan pausen vara en paus från skärmen och nya intryck. Att ge dig själv dessa små mikropauser för återhämtning och skapa en rutin kan hjälpa dig att få en mer hållbar livsstil, med mer energi till det du behöver och vill göra.